Pozor, Vaše dieťa je na ceste!

30.08.2006 Celý región

V pondelok 4. septembra 2006 školáci opäť zasadnú do školských lavíc. S nástupom nového školského roku sa i na cestách objavuje nielen viac detí, ale aj auto...
V pondelok 4. septembra 2006 školáci opäť zasadnú do školských lavíc. S nástupom nového školského roku sa i na cestách objavuje nielen viac detí, ale aj autobusov a motorových vozidiel.

Polícia sa preto obracia na rodičov, aby venovali pár minút dopravnej výchove a pohovorili si so svojím školákom o nástrahách na cestách. Ak máte doma prváčika, niekoľkrát s ním prejdite trasu do školy, kým nie je schopné prejsť ju samo a bezpečne. Pri výbere trasy dbajte na to, aby bola čo najnebezpečnejšia, a to aj vtedy, ak by sa tým vzdialenosť predĺžila. Dieťa by malo čo najmenej prechádzať cez vozovku. Ak je to nevyhnutné, zvoľte radšej priechod pre chodcov riadený svetelnou signalizáciou.
Ak si dieťa navykne chodiť určitou trasou, bude sa cítiť bezpečnejšie, pretože sa ľahšie orientuje v známom prostredí a spoľahlivejšie bude riešiť aj nepredvídané situácie v cestnej premávke.
Ešte skôr ako sa dieťa samo vydá na cestu do školy bez dozoru dospelých, by malo vedieť, že...
...skôr ako vstúpi na vozovku, musí sa rozhliadnuť vpravo i vľavo. Vykročiť smie až vtedy, keď je isté, že sa nepribližuje auto.
... spomedzi zaparkovaných áut na vozovku nesmie vstupovať. Nemôže sa poriadne rozhliadnuť.
...cez vozovku sa prechádza najkratším smerom - kolmo (nie šikmo) a len po vyznačených priechodoch pre chodcov, po ktorých sa chodí vpravo.
...môže prechádzať len na zelený signál pre chodcov na svetelnom zariadení.
Kto nie je videný, nachádza sa v ohrození zdravia a života. Malého školáčika vodič už z diaľky zbadá, ak je jeho odev pestrofarebný. Bezpečnosť svojho dieťaťa môžete zvýšiť i reflexnými nášivkami či odrazkami na školskej taške.
Nehodovosť školákov zapríčinená ich nesprávnym konaním prudko vzrastá! Buďte preto vzorom pre svoje deti v bezpečnom správaní sa na cestách a venujte dopravnej výchove detí náležitú pozornosť
 

Vyberte región

mark